Britisk flag – Union Jack
Det britiske flags historie
Da det britiske flag er en sammensætning af 3 forskellige flag, ligger der en del historie bag de tre fag også. Den historie er ikke med her, men du kan finde fakta andre steder på denne side om England flag, Skotlands flag og Irlands flag.
Det britiske flag – Union Jack – bliv først introduceret i 1606, da man sammensatte Englands og Skotlands flag. Grunden til sammensætningen er de to flag var simpelthen at de to konger i England og Skotland, valgte at proklamere en fælles union. Senere, i 1801 tilføjede man også Irlands flag til det britiske flag, og designet ændrede sig til det desgin vi har i dag.
Flaget er mere eller mindre bare de tre landes flag lagt ovenpå hinanden. Da det i 1606 kun var en sammensætning af Englands og Skotlands flag, havde man et flag der havde en blå baggrund med to kors på. Det ene kors var hvidt og gik fra hjørne til hjørne, det er korset fra Skotlands flag som også kaldes Skt. Andreas korset. Det andet kors er rødt og minder om det kors vi har på det danske flag, hvor det går fra kant til kant, dog er korset centreret i det engelske flag, hvor det i det danske flag er forskudt lidt til den ene side. Det røde kors fra det engelske flag bliver også kaldt Skt. George korset.
Senere blev Irland som sagt også en del af Storbritannien. I 1801 blev flaget derfor også lavet om, så Irlands korsflag blev en del af flaget. Irland er præcis det samme som det skotske flag, bare med farverne fra det engelske flag. Derfor valgte man at gøre Irlands røde kors til en del af flaget. Man lavede dog nogle få ændringer på korset, og gjorde det derved en del smallere end oprindeligt. Det gjorde man for ikke at underminere Skotland, som er et noget større land med mere magt og det skulle stadig komme til udtryk i flaget.
Altså endte Storbritanniens flag – Union Jack, med at se ud som da Irland tilsluttedes sig unionen i 1801, og sådan ser det stadig ud den dag idag. Der var dog tale om at lave flaget om, da Skotland i 2014 stemte om uafhængighed. Dette nye flag skulle være en blanding af det engelske, irske og walisiske flag, det blev aldrig relevant da folket stemte imod skotsk uafhængighed.
Forklaringen bag navnet Union Jack
Oprindeligt kaldte man flaget for Union Flag, fordi det repræsenterede det forenede Storbritannien, men siden da er det gået hen og blevet ligeså normalt at kalde flaget Union Jack. Navnet Union Jack kommer fra søfartens verden. På et skib har man som regel et flag siddende, der markerer hvilket land man kommer fra. Det flag sidder på en stang der sidder for enden af skibet og den stang kaldes ‘jack staff’. Jack staff blev introduceret tilbage i 1700-tallet, og siden da er den blevet brugt af skibe fra hele verden. På stangen skal sidde et lille nationalflag, der repræsenterer det land man kommer fra, det er altså en del mindre end de oprindelige mål for nationalflag. Det lille flag kaldes en ‘Jack’, så når man satte det lille britiske flag på en jack staff, bliv det altså til Union Jack og ikke Union Flag. Det navn er altså gået hen og blevet meget populært, og bliver derfor brugt idag når man omtaler Storbritanniens flag.
Storbritanniens officielle flagdage
Storbritannien er et stort land bestående af flere stater, med hver sin kongefamilie og traditioner. Det betyder at der er rigtig mange officielle flagdage, faktisk hele 20 af dem.
- 9. januar – Hertuginden af Cambridges fødselsdag.
- 20. januar – Grevinden af Wessex’ fødselsdag.
- 6. februar – Elisabeth 2. overtager tronen.
- 19. februar – Prins Andrew har fødselsdag.
- 1. marts – Sankt Davids dag i Wales.
- 10. marts – Prins Edwards fødselsdag.
- 2. mandag i marts – Commonwealth dag, fejre en sammenslutning af Storbritannien og dets kolonier.
- 21. april – Dronning Elisabeth 2.’s fødselsdag.
- 23. april – Sankt Georgs dag i England.
- 9. maj – Europadag, markere Schuman-erklæringen og er EU’s mærkedag.
- 2. juni – Kroningen af Dronning Elisabeth 2.
- 10. juni – Prins Phillips fødselsdag.
- Lørdag i juni – En lørdag i juni, fejrer man hvert år den siddende regents fødselsdag.
- 21. juni – Prins Williams fødselsdag.
- 12. juli – Markere slaget ved Boyne i Nordirland.
- 15. august – Prinsesse Annes fødselsdag.
- Søndagen nærmest 11. november – ‘Remembrance Sunday’, mindedag for alle der har måtte lade livet i de 2 verdenskrige og senere krige.
- 14. november – Prins Charles’ fødselsdag.
- 20. november – Dronning Elisabeth 2. bryllupsdag.
- 30. november – Sankt Andreas dag i Skotland.
0 kommentarer