Norsk flag
Det Norske flag har en knap så interessant historie som det Danske flag. Norges flag er også et relativt ungt flag, da Norge sammen med Sverige i en lang årrække var en del af en union med Danmark. Det betød at de havde det samme flag som Danmark, og først meget senere fik det flag design vi kender idag.
Hvordan ser det Norske flag ud?
Det Norske flag er et korsflag ligesom det danske og svenske flag. Det er dog unikt i forhold til Danmark og Sverige idet flaget består af 3 forskellige farver og ikke bare 2.
Korset der skære igennem flaget på begge leder er blåt, men det kors er omkranset af en hvid stribe hele vejen rundt. De fire hjørner er røde ligesom vi kender det fra vores eget flag – Dannebrog. Som de fleste korsflag går den lodrette streg i korset ikke lige ned gennem midten, men er placeret lidt til venstre for midten.
Hvilke farver har det Norske flag?
Det Norske flag består af 3 farver:
- Blå
- Hvid
- Rød
Farverne er en del af korsflaget og den blå og hvide farve udgør korset, mens den røde farve udfylder hjørnerne. Norge er et af mange lande der har et rødt, hvid og blåt flag.
Hvad hedder det Norske flag?
Norges flag har ikke noget kaldenavn, som det Danske flag hedder Dannebrog. På Norsk kalder man simpelhen bare flaget for Norges flagg, der betyder Norges flag.
Historien om det Norske flag
Som sagt er historien om det nuværende norske flag ikke særlig lang, og har ikke den samme mytiske historie som Dannebrog. Der ligger til gengæld meget forhistorie til hvordan Norge er kommet frem til det flag de har idag, og den historie har en tæt tidslinje med Danmarks flag.
Norge, Sverige og Danmark, var alle en del af en union der blev kaldt Kalmarunionen. Den gik dog i opløsning helt tilbage i 1523, da Sverige erklærede sig uafhængige. Norge og Danmark forblev i en union, og havde derfor det samme flag – det Danske flag som vi kender det i dag. Det var nationalflaget for både Norge og Danmark i flere 100 år, indtil Norge også begyndte at ville være mere uafhængige. I 1814 tog Norge det store skridt og erklærede sig som et selvstændigt land, de vedtog deres egen grundlov, og ændrede dermed også deres flag så det ville være anderledes fra det Danske flag. Til at starte blev det kun et midlertidigt nyt flag, der blev brugt i en meget kort årrække fra 1814-1821.
I 1821 blev Norges flag som vi kender det idag, designet af Frederik Meltzer. Han tog aspekter med fra både det svenske og danske flag, for at minde de tidligere unioner med de to lande. Han genbrugte hele det danske flag i sit design, men tilføjede altså et blåt kors inde i det hvide kors, for at symbolisere den svensk-blå farve.
Brug af Norges flag
Norges flag bliver brugt på nationale flagdage, præcis som vi kender det herhjemme. Norge har 2 flag der bliver brugt, det ene af staten og andre med special tilladelse til at bruge det, og det andet bliver brugt af den almene befolkning. Du kan se begge flag nedenfor.
Norges koffardi- og nationalflag
Norske flagdage
Norge har 16 mulige flagdage hvert år. Den eneste flagdag der ikke forekommer hvert år, er valgdagen. Det er fordi at de ligesom vi gør her i Danmark, kun har folketingsvalg (det hedder stortingsvalg i Norge) en gang hvert fjerde år, eller når statsministeren udsteder valg. Så Norge har kun 15 flagdage der forekommer hvert år, du kan se dem alle her nedenfor.
- 1. januar – Nytårsdag
- 21. januar – Prinsesse Ingrid Alexandras fødselsdag.
- 6. februar – Samernes (et folkefærd) nationaldag.
- 21. februar – Kong Harald 5. fødselsdag.
- Påskedag.
- Pinsedag.
- 1. maj – Arbejdernes internationale kampdag.
- 8. maj – VE-dagen, markerer europas sejr under 2. verdenskrig.
- 17. maj – Grundlovsdag.
- 7. juni – Unionsopløsningen 1905.
- 4. juli – Dronning Sonjas fødselsdag.
- 20. juli – Kronprins Haakons fødselsdag.
- 29. juli – Olsokdagen, markerer Olav den Helliges dødsdag.
- 19. november – Kronprinsesse Mette-Marits’ fødselsdag.
- 25. december – Juledag.
- Valgdagen.
0 kommentarer